Home » KAYNAK GÖSTERME KILAVUZLARI

KAYNAK GÖSTERME KILAVUZLARI

stack-of-old-books-in-library_23-2147711453

Kaynak Gösterme ile İlgili Temel Bilgiler

Düşüncelerin Aidiyeti

Blog (İnternet günlüğü) yazılarında hangi düşüncenin kime ait olduğu net bir biçimde ortaya koyulmalıdır. Alıntı veya aktarma yapılan kaynaklar hem metnin içinde hem de metnin sonundaki “Kaynakça” kısmında belirtilmelidir. Bu konuda düşülen bazı hatalar şunlardır:

• Metnin yazarı; yorum, özet, aktarma ve alıntı cümleleri arasında geçişler yaparken başkasına ait düşüncelerle kendisine ait olanları karıştırmakta, başkalarının düşünceleri metin yazarınınmış gibi anlaşılabilmektedir.

• Yazar, yazısındaki bir düşünce için kaynak göstermekte, ancak aynı kaynaktan aldığı bir başka düşünce için kaynağa gönderme yapmamaktadır. Oysa, başkalarına ait bütün düşünceler kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirtilmelidir.

• Yazar, uzunca bir paragrafın sonunda kaynak göstermekte, ancak paragrafın son cümlesinin mi, yoksa bütün paragraftaki düşüncelerin mi verilen kaynağa dayandığı açıkça anlaşılamamaktadır. Metinde kaynağı konusunda kuşku uyanan hiçbir cümle yer almamalıdır.

• Yazar, kullandığı kaynağı belirtmeden önce oradan aldığı görüşlere yer vermekte, daha sonra da kaynağı belirtmektedir. Ya da yazar, kullandığı kaynağı yalnızca bir kez belirtmekte, daha sonra o kaynaktan uzun alıntılara, aktarmalara yer vermektedir. Her iki yöntem de hakkaniyet ölçüleriyle bağdaşmaz.

• Yazarın alıntı ya da aktarma yapmak gereği görmediği bazı kaynaklardan esinlendiği anlaşılmaktadır. Oysa, alıntı ya da aktarma yapmak gerekmese de, esinlenilen kaynak, hem metinde belirtilmeli hem de “Kaynakça”da yer almalıdır Her bilim dalı kendi özelliklerine göre farklı referans sistemlerini tercih etmektedir. MLA (The Modern Language Association), APA ( The American Psychological Association) ve Chicago Manual of Style en yaygın olarak kullanılan referans sistemleridir.

Bu sistemlerde kullanılan referans gösterme yöntemleri ve kaynakça yazma teknikleri için tıklayınız.

Ayrıca bu sistemlerin sayfalarını incelemek, daha detaylı bilgi almak isterseniz şu linklere tıklayınız:

MLA

APA

CHICAGO

Arşivler

Yazmak Üzerine

“Eğer bir yazar olmak istiyorsan, her şeyden çok şu iki şeyi yapman gerekiyor: Çok okumak ve çok yazmak.”

Stephen King

En İyi Blog Yazarı Ödülü

Türkçe dersi veren öğretim görevlilerinden oluşan bir seçici kurul her yıl ders için yazılan blog yazıları arasından en iyi on blog yazısını seçecek ve yazısı seçilen yazarlar Bilkent Üniversitesinde düzenlenecek olan bir törende ödüllendirilecektir.