2021 MSCA Doktora Sonrası Bursları değerlendirmeleri sonucu Bilkent Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Burçin Çakır ve Psikoloji bölümünden Dr. Seçil Gönültaş Avrupa Komisyonundan fon almaya hak kazanmıştır.
Dr. Çakır projesinde makine öğrenmesi tekniklerinin verimli ve etkin çalışabilmesi için çip tasarımı yapmaya odaklanacaktır. Projesi ile yapay zeka uygulamaları için enerji verimliliği yüksek/sürdürülebilir elektronik çip üretimi ile ilgili çalışmalara önemli katkıda bulunacaktır. Global Fellowship panelinde fonlanan ve üç yıl sürecek olan bu proje Bilkent Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bünyesinde ortak olarak yürütülecektir.
Dr. Gönültaş projesinde mülteci olmayan çocuk ve gençlerin mülteci akranlarının yaşadığı gruplararası zorbalığa verdikleri tepkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Gelişim psikolojisi ve gruplararası süreçler literatürleri arasında köprü kuran bu araştırmanın iki ana amacı vardır. Projenin ilk amacı çocuk ve gençlerin mülteci akranlarının uğradığı gruplar arası zorbalığa karşı verdikleri tepkilerde sosyal-bilişsel ve gruplararası süreçlerle ilişkili faktörlerin olası rolünü incelemektir. Projenin ikinci amacı, gruplararası temas, sosyal-bilişsel beceriler ve rol model bileşenlerini kullanarak etnik kökene dayanan zorbalığa karşı durabilme davranışlarını arttıracak bir müdehale programı geliştirmek ve bu programın etkililiğini test etmektir. Bu proje, mülteci gençlerin refahını, okula aidiyetlerini ve toplumla bütünleşmelerini teşvik etmeye yardımcı olacak faktörlerin belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Marie Skłodowska Curie Araştırma Programları ve Bursları araştırma ve teknoloji alanındaki insan potansiyelini güçlendirmeyi, araştırmacıların kariyer gelişimini desteklemeyi, uluslararası ve sektörler arası araştırmacı dolaşımını teşvik etmeyi ve böylece Avrupa’yı ile Türkiye’yi araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir.