Başkent Üniversitesi Ziyareti
Başkent Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi arasındaki sağlık alanı işbirliği çalışmaları kapsamında 28 Mart 2018 tarihinde Bilkent TTO ve Bilkent Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı Başkent Üniversitesi Kampüsü’nü ziyaret etti.
Toplantı vesilesiyle Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, Başkent Üniversitesi’ni daha yakından tanıma fırsatı bulmuş ve olası iş birliği fırsatlarını görüşme imkanı yakalamışlardır.
İş birliği çalışmaları çalışma grubu toplantıları ile devam edecektir.
—————————————————————————————————
Başkent – Bilkent Sağlık Araştırmaları İş Birliği Toplantısı
Başkent Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi arasında sağlık alanı işbirliği çalışmaları 5 Mart 2018 tarihinde gerçekleşen pilot toplantı ile başlamıştır.
Toplantı vesilesiyle iki üniversiteden araştırmacılar bir araya gelme ve olası iş birliği fırsatlarını görüşme imkanı yakalamışlardır.
İş birliği çalışmaları diğer grupların da katılımı ile devam edecektir.
—————————————————————————————————
Newton- Katip Çelebi Fonu Bilgi Günü Düzenlendi!
Newton-Katip Çelebi Fonu Bilgi Günü, 22 Şubat 2018 tarihinde Bilkent TTO tarafından Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile düzenlendi.
Etkinlikte Newton- Katip Çelebi Fonu yöneticisi Pınar Çetin, Bilkent Üniversitesi ve diğer üniversitelerden katılan akademisyenlere detaylı bir sunum yaptı ve sorularını yanıtladı.
Doç. Dr. Dönüş Tuncel ve Yrd. Doç. Dr. Fitnat Banu Pakel ise Newton- Katip Çelebi Fonu kapsamında fonlanan projeleri ile ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
—————————————————————————————————
TÜBİTAK 4004-4005 Çağrıları Eğitimi
“4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları çağrısı” ve “4005 – Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları çağrısı” kapsamında Bilkent TTO ve TÜBİTAK işbirliğinde 24 Ekim Salı günü Bilkent Üniversitesi’nde bir eğitim düzenlendi.
4004 ve 4005 Programları Danışma ve Değerlendirme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kahraman Bilkent Üniversitesi akademisyenlerine detaylı bir sunum yaptı.
—————————————————————————————————
H2020 Marie Curie Eğitim ve Deneyim Paylaşım Paneli
“H2020 Marie Curie Bireysel Burslar (IF)” konusunda, 15 Haziran 2017 tarihinde Bilkent Teknoloji Transfer Ofisi ve ODTÜ Proje Destek Ofisi tarafından bir tecrübe paylaşımı ve eğitim paneli düzenlenmiştir.
Panelde, MSCA-IF adayları deneyimli MSCA hakemleri ile tanışma ve sorularını tartışma fırsatı yakalamışlardır.
—————————————————————————————————
Newton- Katip Çelebi Fonu Bilgi Günü Düzenlendi!
Newton-Katip Çelebi Fonu Bilgi Günü, 30 Ocak 2017 Pazartesi günü saat 11:00 -12:00 arasında Bilkent TTO tarafından Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile düzenlendi.
Newton- Katip Çelebi Fonu yöneticisi İlter Haliloğlu Bilkent Üniversitesi ve diğer üniversitelerden katılan akademisyenlere detaylı bir sunum yaptı. 21 katılımcının yer aldığı etkinlikte fon fırsatları katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
—————————————————————————————————
TÜBİTAK Ar-Ge Projeleri Destekleri Eğitimi Düzenlendi!
30 Haziran 2016’da TÜBİTAK Ar-Ge proje desteklerine yönelik olarak düzenlenen eğitime Bilkent Üniversitesi ve diğer üniversitelerden çok sayıda katılım sağlandı. Dili İngilizce olan eğitim, yabancı araştırmacılar tarafından oldukça ilgi gördü.
—————————————————————————————————
MSCA Bireysel Burslar (IF) Paneli!
8 Haziran 2016’da Bilkent TTO tarafından MSCA Bireysel Burslar (IF) Paneli gerçekleştirilmiştir. Panelde daha önce MSCA-IF bursunu alan araştırmacılar ve tecrübeli MSCA-IF hakemleri, çağrıya başvurmayı planlayan akademisyenlerle tecrübe paylaşımında bulunmuşlardır.
—————————————————————————————————
H2020 ICT, NMP ve SME Bilgi Günü Düzenlendi!
Bilkent TTO ve Cyberpark işbirliğinde H2020 ICT, NMP ve SME konularını kapsayan bilgi günü düzenlendi. KOBİ’ler, üniversitelerden ilgili paydaşlar ve bir çok uzmanın katıldığı etkinlikte özellikle SME başlığı büyük ilgi gördü.
—————————————————————————————————
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 2. Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri Fuarı Yapıldı!
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri, ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları ile birlikte yürüttükleri çalışmalarında firmaların sunmuş oldukları proje fikirlerine çözüm ürettiler. Oluşturulan proje takımları dokuz ay boyunca hem sanayi danışmanları hem de akademik danışmanlarının desteğiyle ortaya çıkardıkları projelerini 17 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen 2. Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri Fuarı’nda sergilediler. Aselsan, BSH Ev Aletleri, Ford Otosan, Havelsan, Karel, Meteksan Savunma, Otonom Teknoloji, Polaran, Roketsan ve TAI gibi ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının ortaklığıyla geliştirilen projeler, bir yandan öğrencilere iş hayatını yaşayarak öğrenme deneyimi kazandırırken; bir yandan da firmalara geleceğin potansiyel mühendisleriyle erkenden çalışma imkanı sağlamıştır. Bu yıl Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri kapsamında 102 öğrenci tarafından aşağıda yer alan 18 proje gerçekleştirilmiştir:
Polaran Ltd. : Android Cihazlar için Bilgisayar Bazlı Tasarsız İletişim Ağı
Ford Otosan: Radar Hedef Simülatörü
TAI: Otonom Uzay Randevu Simülatörü
Karel: Küresel Dizilimli Kameralar ile Gerçek Zamanlı Hedef Takibi
Havelsan: Silüet Esaslı Gemi Tespit ve Sınıflandırma Sistemi
Aselsan: Tasarsız Ağ Sistemi ile Otomatik Araç Konvoyu Yönlendirme Sistemi
Karel: Kablosuz Sağlık İzleme Sistemi
Aselsan: Uzun Açıklıklı Stereo Kamera Sistemi
B/S/H: Buzdolabı Tazelik Takip Sistemi
Karel: Çoklu Kamera Sistemi Aracılığıyla Hassas Pozisyon Verisine Dayalı Koordineli Robot Manevraları
Havelsan: Çoklu Kamera Sistemi ile İnsan Tespiti ve Takibi
Karel: Donanım Soyutlama Katmanlı Çok Amaçlı Robotik Kart Tasarımı ve Quadcopter Uygulaması
Karel: Kapalı Alanlar için LED Temelli Konumlandırma Sistemi
Meteksan Savunma: Ortamdaki WiFi Vericilerinden Enerji Hasat Sistemi
Aselsan: Yüksek Verimle Güneş Enerjisi Hasatı
Roketsan: Hedef Tespit, Takip ve Angajman Sistemi
Otonom Teknoloji: Silah Seslerinin Akustik Lokalizasyonu
Aselsan: İnsansız Hava Araçları için Hareketli Zemin İniş Sistemi
—————————————————————————————————
Endüstri Mühendisliği 13. Proje Yarışması ve Fuarı Yapıldı!
Sanayi – Üniversite iş birliğinin ilk örneklerinden biri olarak 22 yıl önce hayata geçirilen Endüstri Mühendisliği Bölümü Proje Çalışması, sistem tasarımı dersinin sanayi projelerine dönüştürülmesi ile başladı.
Bu çalışmada son sınıf öğrencileri, 5 – 6 kişilik ekipler halinde, bir yıl boyunca, akademik danışmanları ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteği ile firmaların belirlediği gerçek problemler üzerinde çalışıyor ve onlara çözüm üretiyor.
Havayolu şirketleri, dayanıklı tüketim malzemeleri, İletişim teknolojileri, savunma sanayi, gıda, uzay sanayi, otomotiv, mobilya sektörü, tekstil sektörü gibi hemen her sektörden büyük firmaların yer aldığı proje yarışmasında bu yıl 27 proje yer aldı. Yarışmada birinciliği; Zeynep Yaprak Beşik, Başak Erman, Deniz Berfin Karakoç, Yekta Jehat Mızraklı, Umut Müdüroğlu, Egehan Yanık’tan oluşan ekip, ETİ A.Ş. için yaptıkları “Sıcak Satış Sistemi ve Lojistik Optimizasyonu” projesi ile aldılar.
—————————————————————————————————
Makine Mühendisliği 1. Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri Fuarı Yapıldı!
Ülkemizin seçkin kuruluşları ile Makine Mühendisliği Bölümü’müzün birlikte gerçekleştirdiği proje çalışmalarının sunumundan oluşan bu organizasyon, ülkemizde Üniversite-Sanayi İşbirliği çalışmalarına örnek uygulamalardan birisi olmuştur. 2015-16 Ders yılında de farklı sektör ve büyüklükte 7 şirketle, 78 öğrencinin görev aldığı toplam 13 proje gerçekleştirilmiştir.
Son sınıf öğrencilerimiz tarafından yaklaşık sekiz aylık yoğun bir tempo ile yapılan bu projeler bir yandan öğrencilerimize iş hayatını yaşayarak öğrenme deneyimi kazandırırken firmalara da ürün, yöntem veya hizmet süreçlerine ait karar destek sistemlerinde ölçülebilir faydalar sağlamaktadır.
—————————————————————————————————
İngiltere Heyeti Bilkent Üniversitesinde!
16 Şubat Salı günü Bilkent TTO ve British Council işbirliği ile Bilkent Üniversitesi ve İngiltere arasındaki işbirliğini arttırmayı hedefleyen bir ziyaret ve toplantı gerçekleştirilmiştir.
Bilkent Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Abdullah Atalar, rektör yardımcısı Prof. Dr. Adnan Akay ve 10’dan fazla bölüm başkanı, dekan, dekan yardımcısı ve fakülte üyesinin katılım sağladığı etkinlikte, British Council Eğitim Direktörü Helen Silvester ve İngiltere’den rektörler, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan bir heyet Üniversitemizde ağırlanmıştır. İngiltere Heyetinde temsil edilen üniversiteler Londra Brunel Üniversitesi, Strathclyde Üniversitesi, Londra Üniversitesi Akademisi, Liverpool Üniversitesi, Aberystwyth Üniversitesi, Cumbria Üniversitesi, Writtle Akademisidir.
Rektörümüz Abdullah Atalar’ın sunumu ile başlayan etkinlikte, üniversitemiz akademisyenleri İngiltere ile gerçekleştirdikleri işbirliği deneyimlerini paylaşmışlardır. Katılımcılar arasında, işbirlikleri çerçevesinde fırsatlar, zorlayıcı faktörler, İngiltere ile şimdiye kadar gerçekleştirilmiş olan çalışmalar paylaşılmış ve gelecek için planlamalar hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.
—————————————————————————————————
US Army Heyet Ziyareti
US Army RDECOM Forward Element Command – Atlantic (RFEC-A)’ten Nanoscience alanında işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere 2 Şubat 2016’da Bilkent Üniversitesi’ne heyet ziyareti gerçekleştirdi.
—————————————————————————————————
Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı
Bilkent Üniversitesi ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Aselsan, FNSS, Havelsan, Meteksan Savunma, Roketsan, STM ve TAI şirketleri arasında 18 Kasım 2015 tarihinde Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği mutabakat metni imzaladı.